Скални рисунки на ловни сцени, открити на Арабския полуостров, са вероятно

...
Скални рисунки на ловни сцени, открити на Арабския полуостров, са вероятно
Коментари Харесай

Откриха най-древните изображения на кучета

Скални рисунки на ловни подиуми, открити на Арабския полуостров, са евентуално най-древните изображение на кучета, откривани в миналото, съобщава National Geographic. Рисунките ясно демонстрират ловци с лъкове и кучета, които освен това са вързани на каишки.

Богатата ловна сцена, разказана в детайли в списанието Journal of Anthropological Archeology, е гравирана върху скалите, изпъкнали в пустинята, покриваща северния регион на днешна Саудитска Арабия. Екип от откриватели счита, че това може да са най-ранните изображения на кучета, които в миналото са документирани, макар че други специалисти към момента не са уверени в този факт. Учените са склонни да одобряват, че скалните изображения датират от 9 хиляди година прочие хр. Противоречие в тезата обаче са пасторалните изображения със стада и кучета, така като пасторално общество по тези земи се появява към 6 хиляди година прочие хр.  " Разграничението сред пастири и ловци беше ясно ", изяснява Мария Гугнин, археолог от Института по човешка история на Макс Планк в Германия. 

Археолозите от дълго време знаят, че кучетата са опитомени по времето на неолита. Кучешки кости са намирани наоколо до населени места и то датиращи от към 10 хиляди години прочие хр., споделя Мелинда Зедър, археозоолог от Националния природонаучен музей на Синстънския институт, само че доказателство, че кучетата са подпомагали ловните задачи, са по-малко явни. Тези скални изображения са извънредно ясни и детайлни, вижда се, че кучетата са с идентична форма, величина и шарки, напомнящи ханаанската порода кучета.  " Това е като графичен разказ ", споделя Зедър.  " Тези облици напряко сложиха плът върху костите. " Но тя също е скептична по отношение на изказванието, че гравюрите от Арабския полуостров са по-стари от 5 - 6 хиляди година прочие хр.

Робърт Лойзи, професор в университета в Алберта и специалист по античните взаимоотношения сред хората и животните, открива доказателства за остатъци от кучета на възраст 10 хиляди години в Сибир, само че не е сигурен за точната роля, която тези кучета са играли. Останките обаче са били умишлено заровени, което се вижда по напълно непокътнатите скелети. Това означава, че те не са били източник на храна.  " Емоционалните привързаности, които хората имат към кучетата, са доста, доста остарели ", твърди ученият.

Мария Гугнин счита да продължи своите проучвания в Саудитска Арабия и да открие и физически доказателства за ранното датиране на кучета по тези места.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР